Nieuws

Belastingvoordeel voor renovaties opgetrokken naar woningen ouder dan 10 jaar

Wie investeert in het verbouwen of renoveren van een woning betaalt hierop normaalgezien 21% btw. Tot eind vorig jaar mocht er mocht er 6% btw aangerekend worden op renovaties van gebouwen bestemd voor privé bewoning op voorwaarde dat de woning 5 jaar oud was. Het was de bedoeling dat de voorwaarde van 5 jaar werd opgetrokken naar 10 jaar vanaf 01 januari 2016, maar omdat de wetgeving niet tijdig gepubliceerd werd in het Belgisch Staatsblad bleef de oude regeling van kracht. Ondertussen is de wetgeving verschenen in het Belgisch Staatsblad en treedt de nieuwe regeling in werking vanaf 12 februari 2016.

Overgangsmaatregel

Er is nog wel een overgangsmaatregeling van toepassing, en deze blijft van toepassing tot 31/12/2017.  Het tarief van 6 % mag ook nog steeds aangerekend worden voor woningen die minstens 5 jaar oud waren op 31/12/2015 en waarvoor de werkzaamheden in 2016 of 2017 zijn voldaan indien de voorwaarden is voldaan:

  • Er moet een overeenkomst bestaan voor de concrete werken uiterlijk op 31/12/2015. De overeenkomst moet voldoende duidelijk zijn omtrent de uit te voeren werken. Een offerte is onvoldoende.
  • De datum van de overeenkomst moet kunnen aangetoond worden door een registratie bij een registratiekantoor of een overhandiging van de overeenkomst bij het lokaal btw-kantoor tegen een ontvangstbewijs.
  • Indien er een stedenbouwkundige vergunning nodig is, dan moet de aanvraag ingediend zijn voor 31/12/2015.
  • Indien er een stedenbouwkundige melding nodig is, dan moet het meldingsformulier ingediend zijn uiterlijk op 31/12/2015.
  • De facturen moeten uitgereikt zijn op 31/12/2017.

Wie komt nog in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief?

De maatregel is nog wel geldig voor woningen ouder dan 10jaar. Wil je weten of uw verbouwing - al dan niet deels aan het privé gedeelte van uw woning – in aanmerking komt voor dit lagere btw-tarief? Neem even contact op met uw boekhouder. Hij pluist het voor u uit!

Over AFB Consult

Boekhoudkantoor in Geel op maat van vennootschappen, KMO's, zelfstandigen en vrije beroepen. Wij staan u bij in uw boekhouding, belastingen en geven fiscaal, financieel en juridisch advies aan starters en ondernemers. 

Onze expertise

Wij zorgen ervoor dat uw boekhouding tip-top in orde is. U kan van ons duidelijke communicatie verwachten, met heldere rapportages en kwalitatieve feedback over de financiële situatie van uw onderneming. 

Volg ons

Contacteer ons

AFB Consult - Erik Bastiaens
Ossestraat 13, 2440 Geel

Tel: 014 15 15 40

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.